Hoe het ooit is begonnen

Ik was 9 jaar en zat met zweethanden in de klas te wachten totdat ik werd opgeroepen. Helemaal alleen moest ik naar een witte bus lopen die buiten stond te wachten. ( ja de bekende schooltandarts voor de mensen van mijn generatie).

Daar zat hij dan, een man in een witte jas. Hij zei niets, alleen;  “mond open” en gaf verder geen informatie. Hij rook naar koffie en zijn handen smaakten naar oud rubber.

Hij begon gewoon zijn werk te doen, zonder uitleg, en ik hoorde het geluid van een boor en voordat ik het wist ging hij iets doen bij een kies.

Ik schrok daarvan en ik maakte een euhhhhhh geluid, om aan te geven dat ik wilde dat hij stopte. Je kent dat wellicht wel, dat je niet echt iets kan zeggen en toch duidelijk wilt maken dat er iets is. Ik weet niet meer of ik pijn had, maar ik weet wel dat ik heel angstig werd. Ik klemde mijn handen bijeen en hoopte dat het snel voorbij was. Toen ik echt pijn had maakte ik een geluid waarbij een dove nog wel had moeten begrijpen dat ik wilde dat hij stopte. Ik deed mijn hand omhoog. Hij duwde me terug de stoel in en zei “nog even, ik ben zo klaar”. Met totale verbijstering liep ik weer terug de klas in na afloop.

Dit was voor mij, achteraf,  echt een traumatische ervaring. Ik had het gevoel geen controle te hebben, dat er dus niet naar mij geluisterd werd. Ik verstijfde van angst als ik daarna naar een tandartsbezoek moest en de spanning en stress werd alleen maar erger in de loop van de jaren.

Zelfs toen ik volwassen was

Ik heb heel wat tandartsen gehad ,omdat ik diverse problemen had aan mijn gebit en in verschillende woonplaatsen gewoond heb. Sommige waren geduldig en anderen helemaal niet. Vooral de laatste twee tandartspraktijken, tijdens mijn volwassen leven, waren wederom traumatisch. Bij de laatste praktijk mocht ik niet eens door naar de tandarts want volgens de tandartsassistente was ik al een kwartier vragen aan het stellen en werd ik ook wat “luid” voor de andere patiënten. De tandarts wilde me niet meer zien, zei ze.

Daar reed ik dan naar huis 1,5 uur. Matgeslagen en teleurgesteld omdat ik het niet meer wist. Is er dan niemand die me kon helpen? Ondertussen liep ik al een jaar rond met een ongezond gebit. Het waren ook nog angsttandartsen,  dus als zelfs zij mij niet konden helpen wie dan?

Ik werd wakker

Tijdens een opleiding die ik volgde kwam ik in gesprek met een mede cursist. Zij werkte destijds als tandartsassistente. Ik vertelde haar dat ik op zoek was naar een biologische tandarts omdat ik niet onnodige rommel in mijn lijf wilde en het belangrijk vond dat hij of zij daar rekening mee hield. Ik had een paar slechte ervaringen en de ‘juiste tandarts’ dus nog niet gevonden en ondertussen was er al enige tijd niets meer gedaan aan mijn gebit terwijl dat wel nodig was.

Ze zei toen : “Weet je wel hoe ongezond het is om door te blijven lopen met een ontsteking”?

Een zinnetje kan mensen soms aanzetten tot het nemen van actie, waartoe iemand tot dan toe niet in staat was. Dat deed deze zin bij mij. Naast dit en dat ik weggestuurd werd door de laatste tandartspraktijken begon bij mij een nieuwe reis.

Mijn transformatie begon

Dit was het moment dat ik volledig gecommitteerd was aan mezelf en mijn gezondheid en er alles voor te doen en te laten, om mijn angst voor de tandarts te overwinnen. Ik maakte een keuze. Ik ga de stap nemen om dit te overwinnen.
Dit kon gewoon niet meer zo verder!
Hoe kon het, dat dit nooit bij me op is gekomen?
Ik was echt verbaasd over dit proces.
Zou angst dan toch echt verlammend werken?

Ik was blind door mijn angst

En ondertussen bleef ik dus lekker met al die ontstekingen doorlopen. Ik zat zo in de vermijding dat zij mij met deze opmerking echt wakker schudde. Ik was me niet bewust dat mijn angst mij blind maakte voor de echte belangrijke acties die ik moest nemen. Als ik gezondheid echt zo belangrijk vind, zoals ik altijd zeg, dan moest ik dus echt mijn angst in de ogen gaan kijken en er iets aan gaan doen want ik bleef doorlopen met ontstekingen in mijn mond. Hoe bizar eigenlijk!

Als er niemand is die mij kan helpen, doe ik het zelf!

Ik stofte al mijn kennis en ervaring af over angsten en het behalen van doelen die ik in de loop van de jaren als coach had verzameld. Ik verdiepte me in verschillende soorten angsten, in de werking van stress en de mind. Ik zocht en zocht en probeerde van alles uit totdat ik na 2 jaar een volledig ontspannen houding ervoer en me realiseerde dat ik deze angst nu toch echt overwonnen heb. Waar de tandarts eerst nog niet 1 kies kon vullen met verdoving in 1uur heb ik onlangs 4 vullingen laten doen zonder verdoving in 1 uur. Ik ga nu naar de tandarts alsof ik naar de kapper ga. Nul spanning!

Mijn missie

Om mij heen hoor ik bijna alleen maar verhalen dat een tandartsbezoek vervelend is, mensen super bang zijn en angstig voor de pijn. Sommige mensen slapen er niet meer van en hebben weken last van uitstelgedrag en spanning voor,tijdens en na de behandeling. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 800.000 mensen in Nederland in meer of mindere mate last hebben van tandartsangst. Ik wil graag mannen en vrouwen die zich herkennen in mijn verhaal helpen om ontspannen naar de tandarts te gaan en te werken aan een gezond gebit en hun algehele gezondheid verbeteren.

Wat anderen zeggen

“In gesprek met Miriam deelde ze de weg die zij is gegaan. Als ongelofelijke angsthaas voor de tandarts herkende ik me in haar verhaal totdat ze aangaf dat ze tegenwoordig volkomen angstvrij de tandarts behandelingen ondergaat. Ik had in mij niet bedacht dat dat te overwinnen is en dacht: ‘als zij dat kan, waarom zou ik dat dan niet kunnen? Waar is het deel in mij dat het prima vindt om naar de tandarts te gaan en wat is ervoor nodig om dat deel in mij op te laten staan?’ Dat was het begin van mijn nieuwe weg. Ik besloot over te stappen naar een tandarts die meer afgestemd is op mensen met angsten. In het warme bad waar ik terecht kwam, lig ik tegenwoordig met eigen muziek in mijn oren en heb zelfs de slappe lach als ik Elton John ‘ I am still standing’ hoor zingen. Dan denk ik… het valt allemaal reuze mee. De openheid van Miriam over haar eigen weg heeft mij geïnspireerd.”

Remke

“Al 5 jaar was ik niet meer bij de tandarts geweest. Door de coaching van Miriam is het me gelukt om weer de eerste stappen te nemen over de drempel van die tandartspraktijk. “

Carlijn

“Bang voor de tandarts! Ik durf het niemand te vertellen.

Want hoe kan ik nou bang zijn, ik heb immers een prothese boven en onder!

Maar ik krijg implantaten omdat mijn prothese niet meer goed past

Ik durf niet, maar ik heb geen keus…

Als kind heb ik een enorm trauma opgelopen.

De tandarts die wij hadden wilde in korte tijd veel kinderen behandelen.
Hij had geen enkel gevoel hierbij, er werd tegen mijn moeder gesproken en ik deed er niet toe.

We werden met zo’n 4 kinderen tegelijk binnen geroepen en iedereen kreeg meteen een spuit en kon achter in het rijtje aansluiten.
Geheid dat er een paar tanden of kiezen getrokken werden, ik kan me herinneren dat de verdoving nauwelijks werkte.
Maar ach, het waren melktandjes en kiesjes dus wat maakte het uit aldus de tandarts.

Resultaat op zeer jonge leeftijd een boven en beneden prothese en doodsangst voor de tandarts.

Inmiddels ben ik bij een nieuwe tandarts geweest, met behulp van Miriam die mij geholpen heeft om mijn trauma een plaatsje te geven.

Na een intake en één behandeling  ging ik op pad. Na nog een behandeling durfde ik de behandeling aan en na nog een telefonisch consult  zijn de implantaten geplaatst.
Ik heb weer een stralende glimlach!

En nee, ik ben geen liefhebber van de tandarts geworden maar IK DURF WEER.

Ik heb geleerd van Miriam hoe ik de tandartsperikelen kan accepteren, en weet je, dan doet het ook veel minder pijn.Ik ben trots op mezelf. Miriam, super bedankt en bij problemen weet ik dat ik een beroep op je kan doen”

Jeanne 

Wat je over mij moet weten?

• Ik ben in Limburg opgegroeid en bijna mijn hele leven gewoond. In 2011 ben ik in Breda komen wonen.
• Mijn oma (97 geworden he!) maakte altijd zelf vlaai en de lekkerste vind ik nog altijd de zwarte pruimenvlaai.
•Ik geniet van muziek en vooral festivals vind ik super gaaf! Lekker op het gras liggen en luisteren naar muziek. En daar ik niet de allergrootste ben, kan ik vaak ook heel dichtbij het podium toch alles goed zien.
• Ik heb een hekel aan mensen die iets weggooien in de natuur zoals zakken van de Mc Donalds langs de snelweg of sigarettenpeuken.
• Ik ben dol op honden, pure chocolade en niet te vergeten houd ontzettend vele van mijn allerliefste schatje die nu bijna 9 word.

verder nog……

In 2007 heb ik de opleiding afgesloten als Mind&Body coach waarbij ik methodes geleerd heb zoals spiertesten, emotioneel evenwicht, Inner child en vele andere krachtige tools om snelle resultaten te behalen die blijvend zijn. Bewust kunnen we vaak wel van onze angst af willen maar als je niet gaat kijken naar wat er onbewust speelt gaat het je niet lukken. Daarom ben ik zo overtuigd van deze methodes.  Daarna heb ik meerdere cursussen en opleidingen gevolgd zoals NLP en EMDR. Ik heb me verdiept in ademhaling, manieren om te ontspannen en meditaties.

Ik maak altijd een aanpak op maat en het doel is om jou meer ontspanning te laten ervaren bij de tandarts. EMDR is een van de krachtigste tools die ik heb mogen toevoegen.

Resultaat behalen voor jou als klant vind ik erg belangrijk en ik doe wat daarvoor nodig is. Soms een stok achter de deur zijn, of een hand om je aan vast te houden, om die eerste stap te nemen. Ik kan dat resultaat niet alleen behalen daar heb ik jou toch echt voor nodig, dat zal je begrijpen en vind het dan ook belangrijk dan mijn klanten actie nemen en open staan om wat nieuws te leren. Sceptisch mag je zijn, want hey ik zeg altijd ;

“je moet me niet geloven op mijn woord maar het gaan ervaren”

Herken je iets van mijn verhaal in jouw leven met betrekking tot de angst voor de tandarts?
Wil je weten of ik iets kan betekenen voor jou?
Heb je andere vragen
Neem dan vooral contact met mij op.